29 Kasım 2008 Cumartesi

Engelleyenler ile yazışmak

Live Messenger'ın dünü ve bugünü
MSN Messenger 1.0 sürümü 22 Temmuz 1999'da piyasaya çıktı. Sunduğu özellikler ise bugünkü sürüme göre oldukça azdı. Yapabildiği sadece hızlı mesajlaşmayı sağlamasıydı bunun dışında hemen hiçbir özelliği içinde barındırmıyordu. Birincü sürümü ilk çıktığında America Online'ın AIM Network'üne erişimi sağlayabiliyordu. Ancak bir süre sonra America Online Microsoft'un bu yazılımını kendi network'lerine olan erişimini bloke etti ve aralarında bir bağlantı kalmadı. Daha sonra çıkan sürümlerinde de ikili arasında bir daha böyle bir ilişki kurulmadı.
16 Kasım 1999 yılında çıkan 2. sürüm konuşma ekranını özelleştirmeye imkan tanıyordu. Daha sonra Windows ME içinde MSN Messenger 2.0'ı barındırmaya başladı.
29 Mayıs 2000 tarihinden itibaren MSN Messenger 3 karşımızdaydı. Bu sefer karşımıza daha farklı özelliklerle donatılmış halde geldi: Dosya transferi sesli konuşma gibi bugün gayet normal sayılabilecek yetenekleri o günlerde piyasaya bomba gibi düşmüştü.
4.6 sürümünde isim değişikliğine gidilerek MSN Messenger Service olan eski ismi sadece MSN Messenger'e çevrildi. Ancak bu sürüm sadece Win 9x ME NT ve 2000 işletim sistemleri altında çalışabiliyordu. Daha sonra çıkacak sürümler ise Windows XP'yi destekleyecekti.
5. sürümde kullanıcı arayüzüne daha fazla önem verildi. Görsellik anlamında bir ilerlemeyle beraber yazılım artık Windows XP altında çalışabiliyordu. Ancak Windows 95 bu yeni sürüme yetmeyecekti.

0 yorum: